De wirwar aan synthetische en originele handgemaakte amberblokjes

Toen ik in 2022 met de verkoop van amberblokjes begon was ik niet de eerste maar stond ik nog aan het begin van wat een enorme hype zou gaan worden. Ik begon met 2 geuren en al snel lagen er zo'n 40 verschillende geuren blokjes op mijn kraam. De amberblokjes waren nog niet heel erg bekend; vaak stond ik uit te leggen aan mijn klanten wat die geurende blokjes precies waren en moest ik erbij zeggen dat het geen zeepjes zijn. Inmiddels weten de meeste klanten die ik spreek wel wat de blokjes zijn want bijna iedereen die gek is op geur heeft ze intussen al weleens gekocht, cadeau gekregen of cadeau gedaan.

 

De wirwar in de wereld van de amberblokjes

De exponentiële groei die is ontstaan door de populariteit, maakt dat de blokjes intussen vrijwel overal verkrijgbaar zijn. Niet alleen bij speciaalzaken maar ook bij het plaatselijke tuincentrum of de woonwinkel in de stad zie je ze liggen. Vaak tegen zeer goede prijzen, en die prijzen verraden eigenlijk ook al een beetje wat er gaande is op de markt. Er is een grote verscheidenheid ontstaan, als het om de kwaliteit van de amberblokjes gaat. 

 

Synthetische of originele handgemaakte amberblokjes?

De manier waarop de amber wordt geëxtraheerd, verwerkt en bewerkt, kan invloed hebben op de resulterende geur. Handgemaakte amberblokjes kunnen bijvoorbeeld een iets andere geur hebben dan machinaal vervaardigde omdat hier vaak synthetische stoffen worden toegevoegd. Een voordeel van synthetische amberblokjes is dat de geur altijd 100% hetzelfde is en prijs laag is. Een nadeel van synthetische amberblokjes is dat de geur van deze blokjes vaak snel vervliegt en je heel vaak moet raspen waardoor je vaker nieuwe amberblokjes moet kopen. Een handgemaakt, origineel, amberblokje kan subtiel verschillen in geur vanwege de unieke samenstelling van de gebruikte hars en productiemethoden. Het voordeel van de originele amberblokjes is echter dat ze vaak meer etherische oliën bevatten en daardoor langer hun geur behouden. Vanwege de jarenlange ambacht die erachter schuilt en de hogere kwaliteit geurstoffen die ze bevatten, sta ik daarom achter de originele handgemaakte amberblokjes en verkoop ik geen machinaal gemaakte amberblokjes.

 

Amberblokjes in alle geuren en kleuren!

Soms worden de originele amberblokjes gemengd met andere natuurlijke geuroliën om nieuwe geuren te creëren. Hierdoor zijn er veel verschillende varianten ontstaan, zoals amber gemengd met vanille, sandelhout, musk of bloemige tonen. Inmiddels zijn er wel meer dan 150 geuren uitgebracht. Buiten de wirwar van originele en synthetische amberblokjes, is er nog een verwarrende factor: de namen van de meer dan 150 verschillende amberblokjes worden veelal bepaald door de importeurs. Dit geldt zowel voor de originele- als de synthetische amberblokjes. Dit maakt dat je soms dezelfde geuren in verschillende kleuren ziet.

 

Origineel en handgemaakt of synthetisch?

Om te bepalen of je de juiste geur en kleur amberblokje in handen hebt zodat je zeker weet dat je van de originele kwaliteit geniet, heb ik een tijdje geleden een blog geschreven over hoe je de verschillen kunt herkennen tussen origineel handgemaakt en synthetisch. Vind je het dan nog moeilijk om de blokjes te onderscheiden? Smelt dan het blokje eens volledig (LET OP: laat het amberblokje niet branden, 65 graden is hoog genoeg), laat hem weer hard worden en smelt hem opnieuw. Je zal ervaren dat een origineel blokje langer zijn geur behoudt.

 

Meer over het gebruik van amberblokjes lees je hier.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Ludovica
5 maanden geleden

Hoi, ik ben groot fan van de blokjes en nu lees ik dat je nieuwe geuren hebt zoals sandalwood. Die geur vond ik vroeger heel lekker ruiken in een wierrookstokje. Die mag ik helaas niet gebruiken. Is het mogelijk een proefstukje te kopen om die geur uit te proberen, dus nog geen hele? Hoor het graag van je. Groetjes Ludovica...

Queen Beads
5 maanden geleden

Hoi Ludovica, echt sandalwood qua naam heb ik dan weer niet helaas. Wel heb ik de geur 'wood'. Helaas heb ik geen 'proefstukjes' maar aangezien ik weet dat je vlakbij woont kan ik hem wel aan je laten ruiken!