De betovering van Barong maskers

Als zo de lente begint en de eerste zonnestralen ons verblijden dan kan ik niet langer wachten: we gaan weer richting het marktseizoen en de terugkomst van mijn leverancier na een 7 maanden overwintering op Bali! Hij brengt dan alleen niet zijn eigen inwendige zonnetje mee, maar ook de leukste decoratieve items om huis en tuin een echte zomerlook of Ibiza-vibe te geven. Maar natuurlijk kunnen ook typische items uit Bali, zoals de Barong, niet ontbreken, en het leuke is dat ze enorm goed blenden tussen de andere items.

 

De Barong

Een typisch Balinees houtsnijwerk dat ieder jaar de oversteek vanaf dit prachtige eiland maakt, is de Barong. Voor de één een doodeng masker, voor de ander een gevoel van bescherming. Ook herkennen veel mensen hem wel, maar ze weten nu niet precies of ze er vrolijk of bang van moeten worden, omdat de betekenis niet bekend is. Daarom in deze blog meer over de Barong; een masker van betekenis en decoratieve pracht!

De Barong: een masker van betekenis en decoratieve pracht

In de kleurrijke wereld van de Balinese cultuur neemt de Barong een belangrijke plaats in als een symbool van bescherming en goedheid. Deze mystieke wezens, vooral te zien in de vorm van houten maskers, zijn niet alleen artistieke meesterwerken, maar ook dragers van diepgaande betekenissen die de Balinese samenleving en spirituele overtuigingen weerspiegelen.

De Betekenis van de Barong

De Barong, een mythisch wezen in de Balinese folklore, staat bekend als de koning van de geesten, beschermer van het dorp en symbool van goedheid. Het wordt vaak afgebeeld als een leeuwachtig wezen met grote tanden en een kronkelende, kleurrijke staart. De Barong vertegenwoordigt de eeuwige strijd tussen goed en kwaad, waarbij hij het goede symboliseert dat triomfeert over het kwaad. Voor de Balinezen heeft de Barong diepe spirituele betekenissen. Hij wordt beschouwd als een beschermer tegen kwade geesten en negatieve energieën. Tijdens traditionele ceremonies en dansen wordt de Barong vaak opgevoerd om zegeningen te brengen en het dorp te vermaken en te beschermen tegen kwaadwillende invloeden.

Decoratieve pracht

De Barong maskers zijn ware kunstwerken die vakmanschap en artistieke vaardigheid demonstreren. Gemaakt van hout en versierd met felle kleuren, ingewikkelde patronen en soms zelfs bladgoud, stralen deze maskers een aura van mystiek en pracht uit. Elke Barong masker is uniek en draagt zijn eigen symboliek en esthetiek, waardoor het een geliefd verzamelobject is voor kunstliefhebbers over de hele wereld.

Medio mei komen de Barong maskers weer op voorraad. Nu al geïnteresseerd?
Laat dan een berichtje achter:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.