De zwendel in neppe amberblokjes

Met behulp van deze blog neem ik je graag mee in mijn onderzoeksreis naar de 'echte amberblokjes uit Marokko'. Een claim die ik overal terugzie maar waar meestal geen snars van klopt. Daarbij zie ik verkeerde gebruiksadviezen die zelfs schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Meer weten? Lees dan verder!

Een geweldige amberblokjes aanbieding... of niet?

Gisteren bezocht ik een tuincentrum hier in de buurt. Halverwege de route kwam mij een lekkere geur tegemoet die iets weg had van amberblokjes. En ja hoor, een paar stappen verder zag ik voor mij een grote berg amberblokjes op een tafel. En met groot bedoel ik echt mega groot! Mijn hart maakte een sprongetje, want ondanks de veelzijdigheid van mijn assortiment: amberblokjes in zulke grote bergen per soort zien liggen is toch wel echt heel gaaf! Daar boks ik niet tegenop met mijn kleine bewaarbakjes per soort. Boven de amberblokjes zag ik een bordje: '6 stuks voor €8,95'. WAT? Dat is heel ver onder de inkoopprijs! Ik besloot erop af te stappen...

Bron foto: ByBazz.
De ECHTE Marokkaanseamberblokjes.

Goedkope amberblokjes: een illusie

De euforie maakte al snel plaats voor teleurstelling. Ik zag al snel dat dit niet de originele amberblokjes zijn. Zo zag ik de geuren 'patchouli', 'rozen' en 'black amber'. Inmiddels zegt dat mij genoeg. Die geuren bestaan niet als je de originele amberblokjes koopt. Eenmaal aangekomen besloot ik maar weer eens te ruiken. De welbekende chemische geur vervulde mijn neusvleugels. Tijdens het ruiken betrapte ik mezelf erop dat ik hardop 'gadver' zei. Ik besloot de minst smerige, met de geur van rozen, mee te nemen voor nader onderzoek. 

Neppe amberblokjes: lichter, droger en minder vet

Eenmaal thuis bekeek ik het amberblokje goed. Allereerst hebben deze neppe amberblokjes lang het gewicht niet van de zwaardere blokjes die ik bij mijn leverancier inkoop. Ze zijn ook flink dunner. Ook zijn ze droger en brokkeliger. De echte blokjes zijn lekker vet. Het is zo direct duidelijk dat ze geparfumeerd zijn met enkel parfum. De echte blokjes bevatten etherische oliën. Dat zal betekenen dat deze neppe blokjes minder lang hun geur zullen behouden dan de blokjes met etherische oliën. Maar waar komen die neppe amberblokjes dan vandaan?

Een foto van een gedeelte van de berg amberblokjes die ik tegenkwam.

Op zoek naar de malafide amber blokjes groothandel

Ik besloot vervolgens op zoek te gaan naar andere groothandels voor amberblokjes dan waar ik ze inkoop. Allereerst viel het me op dat de beschreven ingrediënten precies hetzelfde zijn als de ingrediënten die mijn eigen leverancier beschrijft. Dat is natuurlijk best gek, als er 2 totaal andere producten uit ontstaan. Als er in deze neppe geurblokjes ethersiche oliën zouden zitten, dan zouden ze toch wel vettiger dan alleen door de wax moeten zijn toch? Raak je de blokjes van mijn leverancier aan dan ruik je ze na een uur nog aan je vingers. Ze voelen nog veel vettiger aan en geven dus ook meer af. Dat is al een belangrijk verschil.

'Hoe amberblokjes gebruiken?' Schadelijke adviezen voor de gezondheid

Iets waar ik echt een beetje boos van word is dat ik bij al deze groothandels de verkeerde gebruiksadviezen lees. 'Hoe amberblokjes gebruiken?' is een veel gezocht onderwerp op Google. Daar moet dan wel een kloppend advies tegenover staan.

 

Fout advies 1: Amberblokjes als parfum voor de huid

Zoals in mijn vorige blog beschreven is er strenge wetgeving op het gebied van cosmetica in Nederland. Toch claimen al deze leveranciers dat je de amberblokjes op de huid kunt smeren voor een aangename geur. De wetgeving omschrijft dat er maar een maximaal percentage musk in cosmetica mag zitten en deze geurblokjes gaan daar, als ze zogenaamd dezelfde ingrediënten bevatten als de blokjes die ik verkoop, ver overheen. Dit kan leiden tot overgevoeligheidsreacties. Ja, de originele blokjes zijn oorspronkelijk een huidparfum in Marokko, maar nee, ze mogen in Nederland niet als zodanig verkocht worden!

Fout advies 2: De amberblokjes brander

WAT? Amberblokjes branden? Serieus?! Allereerst: alles dat je verbrandt is altijd schadelijk voor je. Amberblokjes leg je neer op een schaaltje en als de geur weggaat, dan rasp je ze wat. Ja, je kan de overgebleven rasp wat verwarmen om te laten smelten, maar daar stopt het. Je kan amerblokjes niet laten branden zoals dat bij bijvoorbeeld maxwelts wel schijnt te kunnen. Met een ingrediëntenlijst die vermoedelijk dus al niet eens klopt, vind ik ik het helemaal risicovol om deze nepblokjes te laten branden. Je weet absoluut niet of deze neppe amberblokjes schadelijke stoffen bevatten.

De laatste en belangrijkste test:
Zelf amberblokjes kopen in Marokko

Het is natuurlijk heel makkelijk om te zeggen dat mijn amberblokjes wel de echte zijn. One way to find it out! Enige tijd geleden gingen bekenden van mij naar Marrakech. Omdat ik er zeker van wilde zijn dat mijn leverancier de echte blokjes uit Marokko verkoopt, vroeg ik mijn kennissen om amberblokjes voor me mee te nemen. Van iedere verpakking één, puur om te kijken of er in Marokko ook verschillen tussen de amberblokjes zijn. Na een week rondstruinen door de verschillende medina's was het antwoord daar. De amberblokjes ruiken hetzelfde, voelen hetzelfde, zijn even vettig, brokkelen minder dan de amberblokjes die ik meestal tegenkom en zijn even sterk van geur. Er is geen verschil waarneembaar en de blokjes ruiken exact hetzelfde als de blokjes die mijn leverancier verkoopt. Dit zijn dus de ECHTE amberblokjes!

Tips om echte amberblokjes van
neppe amberblokjes te onderscheiden

- Voor je ze koopt, kijk eens bij verschillende winkels rond. Voel en ruik;
- Amber: het originele amberblokje met de standaardgeur 'amber' is redelijk donkerbruin van kleur, zie je een lichtere variant? Nep!;
- Zijn de blokjes regelmatig gevormd met scherpere hoekjes? Wegwezen!;

- De geuren 'patchouli', 'wild fig', 'rose' en 'black amber' behoren niet tot de originele collectie. Run!;

- Wordt het advies gegeven de amberblokjes op de huid of in een brander te gebruiken? Ook dan: maak dat je wegkomt!;
- Kom gewoon eens vrijblijvend bij me langs of aan mijn kraam om te ruiken en ervaren. Je hoeft de amberblokjes echt niet per sé bij mij te kopen (zou natuurlijk wel leuk zijn ;-), maar ik wil je graag behoeden van malafide praktijken die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn en het uitgeven van je geld aan geurblokjes waar je minder lang plezier aan beleeft!

Reactie plaatsen

Reacties

Ludovica
een jaar geleden

Dank voor het onderzoek, die van jou geuren heerlijk, zo blij mee

Queen Beads
een jaar geleden

Lekker hè? 😍

Lotte
een jaar geleden

Deze post onthult de waarheid over neppe amberblokjes en de gevaren die ze met zich meebrengen. Het is verontrustend om misleidende adviezen en schadelijke effecten op de gezondheid te zien. De vergelijking tussen echte en neppe blokjes is verhelderend. Mis deze essentiële tips niet om jezelf te beschermen tegen oplichting en gezondheidsrisico's in de parfumindustrie. Meer hierover kun je vinden op https://parfum.review/.

Bart nuis
5 maanden geleden

Ik smelt de amberblokjes en giet er rozen van .
Ik keek op internet of het schadelijk is .?
Mij werd verteld dat ze uit Pakistan komen ?

Queen Beads
5 maanden geleden

Hoi Bart,
Het smelten van amberblokjes om er rozen van te maken doet mijn leverancier machinaal. Dit in een afgesloten ruimte. Zij zijn ooit ook zelf begonnen met smelten met behulp van steelpannetjes maar wel met mond-neusmaskers. Je bent toch chemische bestanddelen aan het verhitten waardoor er een verbrandingsproces op gang komt. De rook van een verbrandingsproces is nooit gezond.

De blokjes komen inderdaad oorspronkelijk uit Pakistan maar zijn in Marokko overgenomen en worden daar geproduceerd.

frits
een maand geleden

Ik koop de blokjes bij www.amberblokjesshop.nlm en www.vip-queen.nl deze zusterbedrijven maken de amberblokjes en rozen zelf, niet door deze om te smelten maar door ze geheel op plantaardige wijze zonder chemische toevoegingen te produceren. Niet eerder kreeg ik zulke goeie en goed ruikende blokjes, een aanrader voor iedereen