Amberblokje Aniseed

In een eerdere blog kon je al lezen waarvoor je de heerlijke geurende amberblokjes gebruikt en dat er verschillende kwaliteiten amberblokjes op de markt zijn en hoe je deze kunt onderscheiden. Ook las je dat amberblokjes in de islamitische culturen ook wel worden gebruikt om de huid te parfumeren omdat ze geen alcohol bevatten. In deze blog lees je meer een specifiek amberblokje: het amberblokje aniseed.

Etherische olie in het amberblokje aniseed

Amberblokjes worden van diverse ingrediënten gemaakt, maar het belangrijkste bestanddeel dat bijdraagt aan de geur van deze heerlijk geurende blokjes is de etherische olië die per amberblokje verschilt. Het Engelse woord 'aniseed' betekent letterlijk vertaald: anijszaad. Anijsolie wordt gewonnen uit de anijs (pimpinella anisum). Deze plant bevat zaden die gebruikt worden voor het aromatiseren van gerechten. Steranijs en anijs hebben een vergelijkbare smaak en geur maar behoren tot een andere familie.

 

De anijsplant en het gebruik van anijs

Anijs wordt ongeveer 50 cm hoog en komt oorspronkelijk voor in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied en West-Azie. De plant komt soms ook verwilderd in Nederland voor. Er zijn bewijzen dat de Egyptenaren al in 1500 v. Chr. anijs gebruikten. Zij dachten nachtmerries te voorkomen met behulp van anijs. Anijs kom je tegen in dranken en gerechten, denk aan anijsmelk, pepernoten, Griekse ouzo, Turkse raki en sambuca, Het meest bekend is natuurlijk het beschuit met muisjes van het merk de Koninklijke de Ruijter! Medicinaal wordt anijs gebruikt als spijsverteringsmiddel, de adem te verfrissen (bijv. in drop), als hoestmiddel en tegen spierkramp en winderigheid. De etherische olie van anijs bevat als hoofdbestanddeel anethol, dit heeft een oestrogene werking.

 

De werking van anijsolie in het amberblokje aniseed

De dropachtige geur van anijsolie werkt opbeurend en verfrissend. Het aroma helpt je om weer vrijer te ademen en de olie verzacht en ontspant je spieren.

 

Hoe gebruik je een amberblokje?

Voor een optimaal en langdurig gebruik kun je het amberblokje het beste eerst als geurblokje gebruiken. Als de geur afneemt kun je er iets van afschrapen zodat het weer gaat geuren. Het schaafsel kan worden gebruikt voor in de stofzuigerzak of in een geurbrander. Een paar keer per dag even aanzetten is voldoende om de geur te verspreiden.

 

Ben je geïnteresseerd in pure etherische olie met daarin anijs? Dan raad ik je aan om ook eens een kijkje te nemen bij Helio. Léanne verkoopt de meest pure olie die je kunt vinden. In ZenGest zit anijs en deze olie is dan ook vooral gericht op de spijsvertering.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.