Geuren: de werking van onze neus en associaties

Van al onze zintuigen geeft geur geeft de sterkste reactie. Bovendien hebben we een fundamentele oerdrang om ons prettig te voelen. Met de beleving van geur kun je dus een gewenste neurologische reactie bereiken. 

 

Hoe werkt geur?

Onze olfactorische receptoren (ofwel het reukzintuig), zitten boven in onze neusholte. Deze transformeren geuren in neuronen die we ook wel signalen noemen. Deze signalen vertalen onze hersenen vervolgens naar een waarneming die ons lichaam al dan niet in actie zet. Dit gebeurt veelal vanuit een associatie die we maken met iets dat we eerder hebben geroken in een bepaalde context. Wat een geur bij iemand oproept is dus heel persoonlijk.

 

Meer over de werking van geuren en associaties

In onderstaand filmpje van de Universiteit van Nederland wordt meer uitleg gegeven over hoe het reukzintuig en associaties met geuren werken.

 

Er wordt me vaak gevraagd: hoe ruiken de amberblokjes?

Die vraag is na het lezen en zien van bovenstaande informatie erg moeilijk te beantwoorden. Dat geuren heel persoonlijk zijn blijkt wel in de praktijk. Zelf ben ik bijvoorbeeld gek op zware parfums en meestal weten mensen het als ik er ben, want de vlaag die van mij afkomt is op z'n zachtst gezegd heftig te noemen. Iedere ochtend spuit ik royaal, alsof het niks kost, mijn nek, polsen, haren en zelfs kleding vol dure parfums. En hoe sterker, hoe beter is het motto! Favo geurnoten zijn: oriëntaal, bloemig en fruitig. Dit tot groot ongenoegen van een vriend die helemaal niet van die sterke geuren houdt, eerder voor frisse geuren kiest en me in knuffels probeert te beperken om zelf niet ernaar te hoeven ruiken.

 Mijn persoonlijke voorkeuren bij de amberblokjes zijn dan ook: 'amber' en 'bloom' terwijl die vriend eerder kiest voor de houtgeuren zoals 'wood', 'smooth' en 'allure' en de frissere geuren 'eucalyptus' en 'sky'. Voor in huis kan ik frissere 'schonere' geuren zelf ook waarderen, denk bijvoorbeeld ook aan: 'violet', 'cool aqua' en 'green tea'. Mijn Indo schoonmoeder die voor frisse parfums kiest, valt juist weer voor het bloemige amberblokje jasmine door haar herinnering aan Indonesië.

Dat smaken en geuren verschillen blijkt ook op de markt wanneer klanten aan mijn kraam de amberblokjes uittesten. Daar waar sommige klanten lyrisch zijn over het geurblokje fresh cotton, sta ik zelf nog net niet te kokhalzen omdat ik het in geen velden of wegen naar pasgewassen was vind ruiken. De reacties zijn in ieder geval altijd erg leuk om te zien. Heb je dus een amberblokje besteld en vind je hem stinken? Gooi hem niet weg, maar vraag eens rond. Er is vast iemand die hem heerlijk vindt ruiken!

Reactie plaatsen

Reacties

Ludovica
2 jaar geleden

Wat fijn dat je zo eerlijk bent in je geurbeleving, dat voelt als een frisse wind door alle oneerlijkheid die tegenwoordig de boventoon voert...

Queen Beads
2 jaar geleden

Hoi Ludovica,

Dank voor je berichtje. Dat is ook precies waar ik voor sta. Ik wil geen gebakken lucht verkopen, ik wil blije klanten. Ik kan heel hard roepen dat ze allemaal lekker zijn, maar hoe kan ik dat voor een ander bepalen? Dus: lekker ruiken en dan zelf kiezen is een veel beter plan!