Parabenen, sulfaten en SLS / SLES

Al sinds langere tijd zijn we ons er bewust van dat verzorgingsproducten parabenen en sulfaten kunnen bevatten. Op veel verpakkingen zie je beloftes als 'met natuurlijke ingredienten' of 'vrij van schadelijke stoffen'. Een begrip dat je tegenwoordig ook vaak hoort is SLS of SLES. Maar wat betekenen al die begrippen? En, belangrijker nog: wat is het effect van deze stofjes op jouw huid of haar? Graag neem ik je mee in wat al deze begrippen betekenen.

 

Parabenen

Meer dan 75% van de producten voor huid- en haarverzorging in de winkel bevatten parabenen, een chemische samenstelling die al bijna een decennium gebruikt wordt als conserveringsmiddel waardoor je shampoo, deodorant, crèmes en mascara langer houdbaar blijven. 

 

Sulfaten

Sulfaten zijn schuimvormers die je (hoofd)huid en/of haren reinigen van productresten, talg en vuil. Je treft sulfaten voornamelijk in shampoos en zeep. Sulfaten onttrekken al het vuil en olie van je haren en zorgen ervoor dat je het gemakkelijk kunt uitspoelen. 

 

SLS / SLES

SLS is de afkorting voor Sodium Lauryl Sulphate (SLS).  SLES staat voor Sodium Laureth Sulphate. Dit is een moeilijke benaming voor stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om olie of vet op te lossen. Je kunt met SLS / SLES je (hoofd)huid dus reinigen. 

 

Nadelen van parabenen, sulfaten en SLS / SLES

Doordat parabenen ervoor zorgen dat bacteriën die binnen het product willen groeien gedood worden, kunnen deze chemische conserveringsmiddelen bij langdurig en vaak gebruik resulteren in een intolerantie waar de (hoofd)huid op reageert, doordat er bijvoorbeeld uitslag of jeuk ontstaat. Een nadeel van sulfaten is dat ze soms iets te grondig te werk gaan. Daarmee verwijderen ze ook de natuurlijke vetten van je hoofdhuid en haar en hierdoor kunnen ze, net als SLS / SLES, de (hoofd)huid net te ver uitdrogen wat eveneens tot irritatie kan leiden.

 

Moet ik nu geen producten meer gebruiken waar deze stoffen in zitten?

Nee hoor, dat is absoluut niet nodig. Veel producten bevatten evengoed verzorgende (en natuurlijke) stoffen die weer voedend werken. Denk aan oliën die helende eigenschappen bevatten en de (hoofd)huid vet houden. Voor wie een gevoelige (hoofd)huid heeft of futloos haar, kan een product zonder deze stofjes mogelijk wel voordelen bieden.

 

Shampoobars, bodybars, shavingbars en baardzepen van Queen Beads

Doordat een shampoobar, bodybar, shavingbar of baardzeep niet vloeibaar is, zijn conserverende middelen niet altijd nodig. Bij Queen Beads kun je producten met en producten zonder sulfaten en SLS / SLES verkrijgen. Alle bars zijn sowieso parabenenvrij. Kies de zeep die je fijn vindt. Als je intolerant bent voor deze stofjes, kies dan voor de producten zonder. In de productomschrijving wordt dit aangegeven!

 

Ontdek de shampoobars, conditioners, bodybars, shavingbars en baardzepen!

Klik hier om naar de uitgebreide pagina van de bars te gaan of bekijk hieronder het assortiment.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.