Een beter milieu begint bij... een shampoobar!


Jouw bijdrage aan de natuur 

De groep mensen die hun levensstijl aanpast om meer in evenwicht en balans te komen en een bijdrage te leveren aan elkaar, de maatschappij en de planeet groeit. Steeds meer worden we ons bewust van onze rol binnen het ecosysteem. We verwachten dan ook dat merken en bedrijven hierbij stilstaan. Energiezuiniger leven, andere brandstoffen, minder uitstoot... en... we zijn er (bijna) allemaal mee bezig en we worden er ook voortdurend aan herinnerd, plastic is slecht.

.

Minder plastic

Toen ik afgelopen zomer met mijn kraam op Scheveningen stond kon ik er niet omheen: de Trashurehunt. Een challenge voor kinderen om zoveel mogelijk plastic van het strand te rapen en een token te verdienen om zo de dieren in en om de Noordzee te beschermen. Een mooi initiatief om bij de jeugd te beginnen. Want het is nu eenmaal een feit: we kunnen niet langer wegkijken en zullen ieder ons steentje moeten bijdragen. In hoeverre, dat is natuurlijk ieder voor zich want elke kleine stap is al mooi meegenomen.

 

Plasticvrij verpakte verzorgingsproducten voor een beter milieu

In mijn zoektocht naar een geschikt verzorgingsproduct voor de webshop was ik dan ook op zoek naar een product dat in ieder geval geen schade zou toebrengen aan het milieu. En zo belandde ik bij de plasticvrij verpakte shampoobars, bodybars en baardzepen. Door het gebruik van deze ambachtelijk gemaakte zepen bespaar je al snel tientallen plastic flessen per jaar. 

Dit leek me een mooi begin en, gelukkig zijn de reacties van mijn klanten telkens weer positief, zowel over deze bijdrage aan het milieu, als het prettige gebruik en de goede kwaliteit. De bars zelf zijn gemaakt van organische materialen. Dat wil zeggen: grondstoffen die uit een levend product komen. Planten dus, want alle bars van Queen Beads zijn dierproefvrij! De meest verkochte bar is dan toch wel de shampoobar en ik neem je graag mee in een uitleg waar deze van gemaakt zijn en wat de verschillende ingrediënten voor je haar doen.

 

Waar worden de standaard shampoobars van gemaakt?
Een 100% eerlijk antwoord!

De shampoobars van Queen Beads bevatten een tal van organische grondstoffen. Allen gericht op schoon, glanzend en gezond haar. Maar, om met het slechte nieuws te beginnen: elke shampoobar bevat sodium laureth sulfaat. Dit stofje komt in de meeste shampoos voor want het zorgt voor een goed schuim en het reinigt het haar nu eenmaal beter. Een nadeel van dit stofje is echter wel dat het wel een droge hoofdhuid kan veroorzaken, dit omdat het ook natuurlijke hoofdhuidvetten meespoelt. De hoeveelheid SLES valt wel mee vergeleken met de hoeveelheid SLES in de reguliere shampoos van de bekende tv-reclames. Gelukkig zitten in de shampoobars van Queen Beads nog genoeg andere stoffen die een vet- en vochtarme hoofdhuid tegengaan.

Een helpende stof is bijvoorbeeld glycerine. Glycerine is namelijk een stofje dat water aantrekt. Doordat glycerine vocht aantrekt vanuit zowel de omgeving als van de onderste huidlagen, wordt de bovenste hoofdhuidlaag uitstekend gehydrateerd. Het vocht dat buiten de huid aangetrokken wordt biedt een beschermlaag tegen externe invloeden. Door veel cosmeticamerken wordt geclaimd dat een product vochtinbrengend is door glycerine. Dit is echter een fabeltje. Je kunt de huid alleen van binnenuit voeden en van buitenaf beschermen! Een stofje dat een uitwerking op het haar zelf heeft is betaine. Dit stofje geeft het haar glans zonder dat het plakkerig wordt. Daarnaast bevatten de shampoobars sodium chloride, ook wel zout. Dit is een eenvoudige manier om de shampoo wat te verdikken tegen waterigheid maar dit kan wel kan leiden tot een beetje droogheid op de hoofdhuid. Maar gelukkig bevat de shampoobar ook sheabutter (tegen droge hoofdhuid en roos) en olijfolie (geeft het haar meer glans). Natuurlijk moet de shampoobar ook een lekkere geur hebben: hiervoor worden vetzuren uit planten, bomen en struiken gewonnen: etherische olie. Als laatste bevatten de shampoobars citroenzuur (tegen vet haar en roos) en wat parfum om de geur van de shampoobars te versterken.  

 

 

Persoonlijk gebruik van de shampoobar

Door het gebruik van organische stoffen is de kans op huidirritatie bij de shampoobars dus klein. De kans is groter dat de shampoobars een positieve bijdrage leveren. Ik adviseer echter altijd een kleine test te doen op een stukje van de huid alvorens het hele haar in te zepen als je vaker gevoelig bent voor verzorgingsproducten, maar in principe zijn alle shampoobars goedgekeurd voor de verkoop in Nederland ondanks de strenge cometicawetgeving.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.