De waarheid achter '100% natuurlijk'

100% natuurlijk is toch 100% natuurlijk? In veel gevallen helaas niet! Inmiddels kun je er niet meer omheen: 100% natuurlijke shampoobars, 100% natuurlijke douchegel, enzovoorts. Maar is iets wel 100% natuurlijk? En moet het ook 100% natuurlijk zijn?

De groeiende vraag vanuit de consument naar natuurlijke en biologische ingrediënten in producten is een belangrijke trend die ook terug te zien is in andere sectoren, zoals de voedingsmiddelen en -supplementen sector. Hier wordt dan ook slim op ingespeeld door fabrikanten. Veel shampoo- / body- of beardbarfabrikanten (ik noem het in deze blog 'bar-fabrikanten') delen een filosofie dat hun product 100% natuurlijk is maar deze claim mogen zij eigenlijk niet doen. In deze blog lees je meer hierover.

 

100% natuurlijk is niet altijd 100% gezond

Een product kan synthetisch of natuurlijk van aard zijn. Synthetisch wil kort door de bocht zeggen: stoffen die door de mens gemaakt zijn. Natuurlijke ingrediënten zijn afkomstig uit de natuur. Maar of een stof nu gemaakt is door de mens, nagebootst uit de natuur of direct onttrokken is uit de natuur zegt niet direct iets over de werking van het stofje of de mate van veiligheid van het product voor jouw lijf. Sommige mensen hechten aan de term ‘natuurlijk’, vanwege de associatie met ‘gezond’. Het is alleen niet zo dat natuurlijke stoffen altijd beter zijn dan synthetische stoffen. In de natuur komen genoeg stoffen voor die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Een van de bekendste is dan wel de giftige paddenstoel.

 

Jouw lijf bepaalt of een product goed voor je is

Ook kun je allergisch zijn voor bepaalde etherische oliën die in producten verwerkt worden. Alle stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Of een stof veilig of schadelijk is, hangt af van de hoeveelheid of de puurheid waarin het stofje wordt gebruikt en of jouw lichaam hiertegen kan. De bars van Queen Beads bevatten veel natuurlijke stoffen maar in een verdunde vorm. Toch is het altijd verstandig om wanneer je overstapt op een bar, net als bij andere producten, deze eerst uit te proberen op een klein plekje van de (hoofd)huid en de reactie af te wachten alvorens jezelf helemaal in te zepen.

 

Ontelbaar veel certificeringen voor natuurlijke cosmetica

Wanneer een bar-fabrikant beweert natuurlijke producten te verkopen, dan moet deze voldoen aan een grote hoeveelheid certificeringen die ieder een andere focus leggen op wat belangrijk is. Denk aan de ECOCERT, COSMOS-standard en de NaTrue-standard. Dit maakt het heel lastig om een product als 100% natuurlijk gecertificeerd te krijgen. Veel natuurcosmeticaproducten voldoen aan geen of maar enkele van deze labels omdat alle eisen ten behoeve van een certificering op alle labels bij elkaar enorm streng en kostbaar zijn.

Over het algemeen kan men stellen: producten die deze milieukenmerken dragen beschikken over natuurlijke grondstoffen zoals plantaardige olie, vetten en wassen, etherische olien of kruidenextracten uit geconcentreerde biologische verbouw of wildernis conform de richtlijn. Hierbij wordt gelet op:

- Het gebruik van een minimaal percentage natuurlijke ingredienten;

- Een zorgvuldige keuze in grondstoffen;

- De ecologische verdraagzaamheid per product;

- Milieubesparende productieprocessen;

- Afbreekbaarheid van de grondstoffen.

 

Het Europees Ecolabel

Het EU Ecolabel is het officiële Europese milieukeurmerk dat wordt erkend door alle landen van de EU. Het keurmerk is er al sinds 1992 en bestaat nu dus al meer dan 30 jaar. Het doel van de oprichting van dit label was vooral het promoten van een circulaire economie en het stimuleren van de productie van recyclebare en duurzame producten. Het label is niet exclusief voor cosmetica, maar wordt ook voor bijvoorbeeld verf, meubels en services zoals hotels en campings. In Nederland beheert stichting Milieukeur het Europees Ecolabel. Wat zegt zo'n label dan eigenlijk? Het lijkt me bijzonder dat je ineens verf op je huid kunt smeren! En zou je gezonder worden door over het grasveld van de camping te rollen? Nee! Het zegt iets over de productiewijze, maar het zegt niks over het effect op jouw persoonlijke gezondheid! 

 

De eerlijke boodschap

Om geen valse beloften te doen zouden bar-fabrikanten hun producten beter kunnen omschrijven als:

- wij gebruiken de beste bronnen uit de natuur of;

- wij produceren onze producten met respect voor de natuur of;

- wij gebruiken natuurlijke ingrediënten en heilzame planten, kruiden en bloemen als basis voor onze producten. 

Een juiste omschrijving is belangrijk zodat er geen verwarring ontstaat en consumenten niet misleid worden vanuit de gedachte dat iets 100% natuurlijk is en daaraan koppelen dat het dan ook 100% veilig is. 

 

De bars van Queen Beads zijn 100% plasticvrij

De shampoobars, bodybars en beardbars van Queen Beads bevatten veel natuurlijke ingredienten met fantastische eigenschappen. Maar 100% natuurlijk? Nee, dat zijn ze niet en dat wil ik je ook niet verkopen. Ik wil je een product verkopen dat goed is voor huid en haar en zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu. Daarom zijn alle bars verpakt in gerecycled papier en daarmee 100% plasticvrij, en dat is 100% de waarheid!

 

Bron: NVC Cosmetica

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.