Bawaajige nagwaagan: de dromenvanger

De dromenvanger of dreamcatcher. Iedereen kent hem wel. Zo'n ring met daarin een web van draden en slierten met onderaan de prachtigste veren. Je kunt ze tegenwoordig bijna overal wel kopen en in alle kleuren, soorten, maten en zelfs ook vormen. Maar wat is nu eigenlijk een dromenvanger? Lees verder als je alles te weten wilt komen over de herkomst en de betekenis van dit prachtige kunst object van betekenis of commercieel erfgoed?

Maak kennis met de Objiweg

De Objiweg is een volk van inheemse Amerikanen, ook bekend onder de namen Ojibwe, Anishinaabeg of Anishinaabe, of Chippewa. Dit volk vormt na de Dineh (uit Navajo) en de Ahniyvwiya (Cherokee) de grootste groep inheemse Amerikanen in Noord-Amerika. 

In de Verenigde Staten leven veel Objiweg tegenwoordig in reservaten en ze bezitten officieel de tribe-status, wat wil zeggen dat ze echt als een stam worden gezien. Het gebied waar de Objiweg leven strekt zich uit van Michigan, Wisconsin, Minnesota, Illinois, Ohio, North Dakota en Montana tot diep in Canada. Sinds de 19e eeuw leven er ook relatief kleine groepen Ojibweg in de staten Kansas en Oklahoma. De Objiweg spreken Ojibwemowin, de grootste subtaallgroe in Noord-Amerika en ze staan vooral bekend om hun kano's, wilderijstteelt en medicijnhuizen. Deze laatste staan centraal in het filosofische, religieuze en educatieve leven van de Objiweg. Een van de meest herkenbare en universeel tot de verbeelding sprekende symbolen van de Objiweg hun manier van leven is de 'bawaajige nagwaagan', ofwel, de dromenvanger.

 

Dromen vangen voor een goed en oprecht leven

De Objiweg streven het na om de ideale staat te bereiken van 'mino-bimaadiziwin', dat wil zeggen, het leiden van een goed en oprecht leven. Het zoeken naar een goede droom of visioen staat dan ook aan de basis van het goed functioneren van de Objiweg. Dit omdat het contact maken met zowel bovennatuurlijke personen als beschermgeesten, om spirituele krachten te verwerven, essentiële voorwaarden zijn om de staat van 'mimo-bimaadiziwin' te bereiken. Dit kan de dromer in staat stellen op een of meer maatschappelijke ervaringsgebieden controle uit te oefenen. De Objiweg zijn dus ware dreamcatchers. Voorbeelden van door middel van dromen verkregen vaardigheden zijn onder andere:

  • het helen van ziektes en kwalen
  • het voorspellen van de toekomst
  • de jeugd aansporen iets van zichzelf en het leven te maken
  • het uitoefenen van goed leiderschap
  • het zijn van een goede moeder
  • je familie of gemeenschap voorzien van voldoende materialen en gezond voedsel
  • het scheppen van kunst
  • ongeacht welke sociale vaardigheid die het individu kan helpen het raamwerk en het welzijn van de samenleving in stand te houden.

 

Het ontstaan van de dromenvanger / dreamcatcher

Dromenvangers zijn hulpmiddelen om dromen te vangen. De Ojibweg begon de trend en na verloop van tijd werden dromenvangers ook geadopteerd door andere stammen, culturen en zelfs naties. Dit kwam vooral door gemengde huwelijken, handel of beide. Er wordt aangenomen dat dromenvangers afkomstig zijn van Asibaikaashi, die bekend stond als de Spider Woman. Ze was een bewaarder van alle Ojibwe-baby's en volwassenen. Na verloop van tijd werd het echter een moeilijke taak voor haar om voor alle Ojibwe-mensen te zorgen toen ze zich over verschillende regio's van Noord-Amerika begonnen te verspreiden. Om te helpen begonnen de Ojibwe-vrouwen magische webben te weven voor de baby's. Ze gebruikten wilgenhoepels en pezen om ze te weven, en ze schonken ze aan de Ojibweg-kinderen als een medium van bescherming. Deze kunstige objecten hingen boven de kinderbedden om eventuele nare dromen of ander kwaad op te vangen.

 

De betekenis van de dromenvangers

De originele dromenvanger kent een aantal specifieke kenmerken. Elk deel heeft een betekenis die verbonden is aan de fysieke wereld. Zo is hij bijvoorbeeld rond om de aarde te symboliseren. Het web absorbeert slechte dromen in de nacht en geeft ze overdag weer af. De veren werken als ladders waardoor goede dromen kunnen neerdalen op de baby of de volwassene die eronder slaapt. In de moderne wereld wordt de droomvanger gezien als symbool van hoop en genezing. Zo zijn er in de Verenigde Staten indianen in Minnesota naar scholen afgereisd die te maken hebben gehad met verlies en schietpartijen op scholen en hen dromenvangers geschonken. Hoewel geen enkel symbolisch gebaar deze gruweldaden kan terugdraaien, blijft de dromenvanger een krachtig symbool van eenheid voor de mensen die door dit soort tragedies zijn getroffen.

 

De dromenvanger: commercieel erfgoed of kunstig object van betekenis?

Hoewel dromenvangers een populair fenomeen zijn geworden buiten de inheemse bevolking, zijn er in de loop der tijd meerdere soorten dromenvangers ontstaan. Ze blijven wel gelijkenissen tonen met de traditionele dromenvangers maar zijn nooit 100% gelijkend aan het origineel. De originele dromenvanger is gemaakt van een houten cirkel (meestal van wilgentakken) en heeft vaak kralen en veren die onder de cirkel hangen. Bij sommige dromenvangers zijn de wilgentakken omwikkeld met leer wat vaak een indicatie geeft van de echtheid. Het onderscheiden is echter een hele lastige klus. Sommige indianen zien de namaak van hun dromenvangers als een schending van de cultuur, overtuigingen en tradities verbonden aan de traditionele dromenvangers. De meningen hierover zijn echter verdeeld. Het is dus aan jou of je een dromenvanger in huis haalt en welke betekenis je eraan ontleent. Wat wel zeker is, is dat een dromenvanger een prachtig kunstobject is in ieder huis door de prachtige vormen van webben en de sierlijke veren. Dit maakt ze dan ook ontzettend geliefd!

Bronnen: Wikipedia / Powwows

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.