Wat doet welke (half)edelsteen?

Agaat

Aardende, stabiliserende en beschermende steen. Bevordert innerlijke rust en een kalme en nuchtere houding. Stimuleert spirituele en geestelijke groei door aan te zetten tot zelfreflectie en helpt even afstand te nemen en alles objectiever te bekijken. Bevordert rationeel en logisch denken, concentratie, analytisch vermogen en helpt om praktische oplossingen te vinden voor problemen. Beschermt het aura, geeft een veilig gevoel en brengt balans in lichaam, ziel en geest.

Tijdens de zwangerschap te dragen (voor zowel moeder als kind) voor bescherming, stimuleert groei. Positieve invloed op baarmoeder, maag, blaas (bij bijvoorbeeld een blaasontsteking), ogen, bloedvaten en stimuleert de stofwisseling.

 

Amethyst

Beschermende en zuiverende werking. Bevordert zelfinzicht en helpt om eerlijk te zijn naar jezelf toe over gedrag dat schadelijk kan zijn en niet in dienst is van je hoogste zelf. Verslavingen te onderkennen en aanpakken. Inzicht in emotionele processen waardoor bepaalde (pijnlijke) ervaringen verwerkt kunnen worden en ook vermijdend gedrag veranderd kan worden. Geschikt om een ruimte te zuiveren. Samen met bergkristal en rozenkwarts creëert het een harmonische sfeer.

Reinigende werking op het lichaam en een positieve invloed op het zenuwstelsel, hoofdpijn en migraine en nachtmerries en andere slaapproblemen.

 

Aquamarijn

Aquamarijn werkt sterk kalmerend, zowel mentaal als fysiek en is geschikt om bij je te dragen tijdens meditatie. Het bevordert spirituele groei en intuïtie.

 

Fysiek werkt aquamarijn verkoelend, brengt de steen balans in het hormoonstelsel en stimuleert deze groei.

 

Aventurijn

Aventurijn werkt kalmerend en beschermend. Trekt voorspoed en geluk aan en geeft een gevoel van welzijn. Bevordert tolerantie, geduld, enthousiasme, inlevingsvermogen, individualiteit en het komen tot ideeën. Het werkt ontspannend en kalmerend bij woede, ergernis en irritaties.  Bevordert tevens besluitvaardigheid, volharding, waarneming en creativiteit. De steen absorbeert elektromagnetische straling (van bijvoorbeeld mobiele telefoons en computers) en beschermt tegen de invloeden van bijv. milieuvervuiling.


Pijnstillend, ontstekingsremmend, tegen stress gerelateerde hoofdpijn en migraine. Werkt voor het bindweefsel, ogen, zenuwstelsel, spieren en tegen stotteren en snel blozen.

 

Bergkristal

Bergkristal  reguleert energie, absorbeert energie, geeft energie en slaat energie op naar gelang wat er nodig is in een bepaalde situatie. Omdat bergkristal zo neutraal en zuiver is, kan de steen de werking van andere stenen versterken. Bergkristal beschermt tegen straling en reinigt. .Het bevordert de concentratie, helder denken, helpt om een neutrale en onpartijdige houding aan te nemen en om problemen op te lossen. De steen werkt zuiverend, vitaliserend en verkoelend.

Verkoelend (bijv. brandwonden), pijnstillend, koortsverlagend, stimuleert het immuunsysteem, brengt het lichaam in balans. Vermindert zwellingen, misselijkheid en diarree.

 

Calciet

Activeert en stimuleert lichamelijke, geestelijke en spirituele groei en ontwikkeling.  Motiverend, bevordert zelfvertrouwen, daadkracht, standvastigheid, geeft hoop en moed. Het verenigt gevoel en verstand, kalmeert de geest en zorgt voor innerlijke rust. Stimuleert analytisch denken, bevordert concentratie en trekt succes aan. Het kan negatieve energie uit een ruimte absorberen (regelmatig reinigen).


Stofwisseling, immuunsysteem en bevordert groei in kinderen. Gunstige werking op het hart en hartritmestoornissen, het skelet, de gewrichten en stimuleert de calciumopname.

 

Chalcedoon

Biedt rust en helpt bij overspannenheid en burn-out klachten. De steen bevordert het zelfinzicht waardoor je leert om van jezelf te houden zoals je bent. Hij brengt optimisme en creativiteit en bevordert communicatie, zoals het op rustige en duidelijke manier overbrengen van emoties. 

Fysiek is deze steen helpend bij huidproblemen zoals eczeem en acné. De steen heeft een reinigende, verkoelende en ontstekingsremmende werking en hij sterkt het immuunsysteem. Ook bij problemen met de insulineproductie kan chalcedoon helpend zijn.

 

Granaat

Stimuleert ceativiteit, zelfvertrouwen, doorzetten, doorbreken gedachtenpatronen. Staat voor groei, optimisme, levensvreugde, lost blokkades op, werkt reinigend en tegen overspannenheid en uitzichtloosheid.


Versterkt het bloed en de toename van ijzer in het bloed. Versterkt het immuunsysteem en bevordert de opname van vitaminen en mineralen. Verder heeft de steen een positieve invloed op bloed en de bloedsomloop, seksuele en potentie problemen, hart, en longen.

 

Hematiet

Werkt aardend, beschermend en harmoniserend. Geeft zelfvertrouwen, vergroot het zelfrespect en de overlevingsdrang en versterkt de wilskracht. Verbetert de concentratie en het geheugen. Helpend bij verslavingen en dwangstoornissen.

Stimuleert de opname van ijzer en de vorming van rode bloedlichaampjes. Helpt bij problemen met de bloedsomloop, zoals bloedarmoede, aambeien en neusbloedingen. Werkt eveneens bij kramp in de benen en slapeloosheid.


Howliet

Werkt kalmerend en versterkt positieve eigenschappen. Helpt woede en boosheid onder controle te krijgen en om minder kritisch te zijn. Bevordert ambitie en geduld, versterkt het geheugen en maakt leergierig.  Bevordert het zesde zintuig,


Positieve werking op slaapproblemen en calciumtekort en daarmee op botten en tanden. Huidklachten.


Jade

Jade heeft een reinigende en beschermende werking (met name tegen lichamelijk letsel). Het brengt harmonie en evenwicht in het leven. Daarnaast brengt het welvaart, voorspoed en geluk. Jade helpt negatieve emoties en irritatie los te laten en bevordert zelfredzaamheid. Jade stimuleert liefde, verzorging, tolerantie en het op ideeën komen en ze in de praktijk brengen.


Sterk reinigend, brengt lichamelijke systemen in balans en verwijdert gifstoffen uit het lichaam. Positieve werking voor de (bij)nieren, blaas, het zenuwstelsel, vruchtbaarheid en bij het bevallen.

 

Jaspis

Jaspis werkt aardend en beschermend. Het helpt doelen bereiken en ideeën omzetten in actie. Het maakt strijdlustig, daadkrachtig, volhardend, vastberaden en helpt ergens voor 100% voor gaan. Jaspis helpt je ook voor jezelf op te komen en geeft moed, maakt je weerbaar en assertief en vermindert angst voor conflicten. Bevordert discretie, samenwerking en diplomatie. Het maakt oprecht, eerlijk, hulpvaardig en zorgt voor balans in lichaam, ziel en geest. De steen bevordert ook organisatorische vaardigheden, snel denken en stimuleert de fantasie. Jaspis absorbeert negatieve energie en beschermt op deze manier tegen straling, negatieve invloeden en milieuvervuiling.


Bloedsomloop, opname vitamines en mineralen (vooral vitamine B), spijsvertering, huidallergie, hooikoorts, hormonen, tanden, botten, ontslakken.

 

Kunziet

Beschermende steen. Stimuleert eigenschappen als dienstbaarheid, nederigheid, tolerantie, het vermogen om je te verplaatsen in een ander, fouten toegeven en kritiek ontvangen, overgave, ergens helemaal voor gaan en helpt met het ontvangen en geven van liefde. Maakt flexibel en onafhankelijk, vermindert blokkades en weerstanden en helpt gevoelens te uiten. Hierdoor helpt het bij het opruimen van emotionele bagage. Opbeurend en inspirerend en heeft een goede invloed op (bipolaire) depressies. Het brengt balans in ratio en intuïtie. Beschermt tegen negatieve invloeden.


Positieve werking op de zenuwen (bijv. zenuwpijn en neuralgie), het geheugen, de zintuigen, ischias, gewrichten, een beklemmend gevoel in de borst, hart en bloedsomloop. Kunziet kan afvallen ondersteunen als het overgewicht (deels) een emotionele oorzaak heeft.

 

Labradoriet

Beschermt het eigen energieveld (aura) tegen negatieve invloeden uit de omgeving en mensen die energie bij je wegnemen. Vermindert angst en geeft kracht, (zelf)vertrouwen en doorzettingsvermogen. Versterkt de intuïtie en het zesde zintuig. Labradoriet maakt contact met het onderbewuste en brengt vergeten herinneringen boven. Stimuleert fantasie en creativiteit


Bloeddrukverlagend en kalmerend, reguleert de stofwisseling en heeft een positief effect op verkoudheid, jicht, reuma, de ogen en op een onregelmatige menstruatie en menstruele klachten.

 

Lapis Lazuli

Lapis lazuli is een zeer spirituele steen. De steen bevordert spirituele kracht en vaardigheden, wijsheid en geeft innerlijke rust en vrede. Ook bevordert lapis lazuli creativiteit, objectiviteit en helderheid van geest. De steen heeft een positief effect op vriendschappelijke- en liefdesrelaties.

 

Fysiek werkt lapis lazuli helpend bij keel- en longklachten, blessures, hoofdpijn en spierklachten.

 

Lavasteen

Brengt balans tussen vuur en aarde, vergroot wilskracht, geeft moed, maakt sterk en volhardend en zet aan tot handelen, plannen en afronden.


Prikkelverlagend, aarden, grenzen stellen (HSP)

Zie ook: Ode aan de lavasteen


Maansteen

Maansteen vergroot spirituele groei, intuïtie en mensenkennis. Daarbij vergroot het de vrouwelijke kant, ook bij mannen, wat tot zachtheid kan leiden.

Fysiek helpt maansteen bij hormonale klachten en is het een ontgiftende steen.

 

Morganiet

Jezelf zijn, jezelf accepteren en de realiteit onder ogen te zien. Arrogantie, eerzucht, fanatisme, oogkleppen, vluchtgedrag, afweermechanismen en een slachtofferhouding worden verminderd. Helpt teruggaan naar het gevoel en geeft respect voor jezelf en de omgeving. Positief in het leven te staan en genieten.Bevordert het geven van liefde en trekt liefde aan.


Vermindert stress, angst, spanningen en prestatiedruk. Vermindert hartklachten, evenwichtsstoornissen, impotentie, duizeligheid en heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel, de cellen, astma, tbc en emfyseem.

 

Obsidiaan

Inzichtgevende en reinigende steen en stimuleert persoonlijke ontwikkeling door (zelf)inzicht en het opruimen van bagage uit het verleden. Brengt de waarheid, de kern of oorzaak van dingen (of ziekte) en verdrongen en weggestopte ervaringen en emoties naar boven. Werkt spiegelend en helpt ontdekken wie men werkelijk is maar kan ook de minder leuke kanten van de persoonlijkheid aan het licht brengen. Vermindert angst, blokkades, trauma’s en beperkende gedrags- en denkpatronen. Kan krachtig werken en door de heftige emoties die naar boven kunnen komen en het feit dat sommige (zelf)inzichten ook erg confronterend kunnen zijn, kunnen gevoelige mensen deze steen beter onder begeleiding van een therapeut gebruiken of voor een andere steen kiezen. Obsidiaan beschermt tegen psychische aanvallen, vermindert negatieve geestelijke of spirituele invloeden en neemt negatieve energie uit de omgeving (straling, wateraders, etc.) op. Het bevordert helderheid van geest en verscherpt de zintuigen.


Fysiek werkt de steen pijnstillend, krampopheffend, stimuleert de spijsvertering, ontgift en verbetert de doorbloeding. De steen kan hierdoor ook verwarmend werken bij chronisch koude handen en voeten.
NB: omdat obsidiaan zo effectief negatieve energieën opneemt, is het belangrijk de steen na gebruik onder stromend water te reinigen.


Onyx

Helpt bij stressvolle situaties. Geeft steun, kracht en doorzettingsvermogen zodat je doelen bereikt. Stimuleert analytisch denken, logica en nuchterheid / realisme. Tegen afleiding en beïnvloeding.

Gehoor, zenuwstelsel, immuunsysteem, gebit, botten en voeten.

 

Parel

Rust, vrede en verlichting. De zuiverende werking. Stimuleert eerlijkheid, integriteit, begrip, inzicht, wijsheid en acceptatie (van jezelf en anderen). Helpt stress en negatieve emoties zoals boosheid en schuldgevoelens loslaten en brengt emotionele balans. Zorgt voor een heldere geest, concentratie en focus en helpt mentale ruis en afleidende gedachten verminderen.


Zuivert het lichaam en helpt stressgerelateerde klachten tegen gaan.

 

Parelmoer

Loskomen van vastgeroeste denkpatronen, bevordert vreugde en blijheid.


Versterkt de ademhaling en calciumopname, bevorderend bij geven van borstvoeding en zwangerschap, positieve invloed op het tegengaan van botontkalking.

 

Rhodoniet

Wondgenezer voor zowel emotionele als fysieke wonden. Eerste hulp bij ongelukken die kalmeert en helpt het hoofd koel houden bij schokkende en extreme gebeurtenissen, gevaarlijke en bedreigende situaties, paniek, verwarring, angst en gevaar. Bevorderend bij ruzie en conflicten. Helpt vergeven en stimuleert verzoening, wederzijds begrip en vriendschap. Verminderen van woede, ergernis, haat- en wraakgevoelens. Psychische wonden  verzachten en positieve invloed op zelfvernietigend gedrag, afhankelijkheid en mishandeling.


Geneest rhodoniet (inwendige) wonden en vermindert littekens. Verder heeft het een gunstige werking op insectenbeten, hart, bloedsomloop, maagzweren, botten, gehoor, m.s. en auto-immuunziekten.

 

Rookkwarts

Bevordert ontspannen en loslaten, accepteren, reduceert stressgevoelens, (faal)angst, depressie, suicidaliteit en nachtmerries. Bevordert nuchterheid, loslaten en concentratie.


Pijnstillend, ontkrampend, rug, zenuwen, buik, heupen, bekken, benen, hoofdpijn, restless legs, geslachtsorganen, verslavingen.

 

Rozenkwarts

Opent het hart om liefde te ontvangen en om liefde te geven. De steen trekt harmonieuze liefdes- en vriendschappelijke relaties aan en bevordert ook eigenliefde en zelfacceptatie. Werkt kalmerend bij verdriet en trauma’s en bevordert empathie, openheid en behulpzaamheid. Maakt ontvankelijk voor alle soorten schoonheid en stimuleert creativiteit en fantasie.


Positieve werking op het hart, de geslachtsorganen, seksuele problemen, de vruchtbaarheid, borst- en longkwalen en voorkomt duizeligheid. Bij ouderdomskwalen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Zie ook: Lovely Rosequartz

 

Rutielkwarts

Opbeurend en kalmerende. Geeft hoop, bevordert oprechtheid, onafhankelijkheid en eigenliefde. Werkt stemmingsverbeterend, tegen depressies. Vermindert angst, fobieën en bezorgdheid. Beschermt tegen negatieve energie en psychische aanvallen.


Bevordert groei, vruchtbaarheid en vermindert seksuele problemen door te grote spanningsopbouw zoals het geval kan zijn bij impotentie en premature ejaculatie. Stimuleert het herstellend vermogen van het lichaam en cellulaire regeneratie en heeft een positieve werking op chronische ziektes en problemen aan de ademhalingswegen (met name chronische bronchitis). Tenslotte zorgt het voor een rechte lichaamshouding.

 

Serpentijn

Serpentijn brengt balans in lichaam en geest en helpt negatieve energie buiten houden. De steen werkt kalmerend wanneer sprake is van nervositeit, vermindert spanningen en stress en zorgt voor innerlijke rust. Bij conflicten bevordert de steen evenwicht en stimuleert tot het sluiten van een compromis. Seksuele problemen veroorzaakt door gespannenheid worden verminderd.


Serpentijn werkt reinigend, ontgiftend en pijnstillend (vooral bij spierpijn, menstruatiepijn en kiespijn). Ook helpt de steen bij krampen, 
problemen met de insulineproductie, het bloedsuikergehalte en het calcium- en magnesiumgehalte. De steen helpt tegen overmatige verzuring. Hierdoor heeft serpentijn een positieve werking op diabetes en hypoglycemie. De steen heeft een positieve werking op problemen van de darmen, maag en nieren en vermindert menstruatiepijn en -krampen.

 

Sodaliet

Sodaliet geeft je inzicht in jezelf en helpt je trouw zijn aan jezelf. Deze steen bevordert zelfacceptatie, zelfrespect en zelfvertrouwen. Het helpt beperkende denk- en gedragspatronen doorbreken zoals defensief gedrag, angst en fobieën. Ook bevordert sodaliet vrijheidsdrang, idealisme, waarheid en het uiten van gevoelens en je mening. Sodaliet stimuleert logica, rationeel denken en objectiviteit en verenigt dit met de intuïtie. Binnen groepen mensen versterkt het harmonie, vertrouwen en solidariteit.


Fysiek helpt sodaliet bij klachten van keel, hals, strottenhoofd en stembanden (met name heesheid). De steen werkt koortsverlagend, bloeddrukverlagend, verkoelend, zorgt voor een evenwichtige stofwisseling en stimuleert de vloeistofopname in het lichaam.

 

Tijgeroog

Richt de aandacht naar binnen en naar het grotere geheel. Beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. De steen helpt om afstand te nemen, het overzicht te bewaren, informatie te integreren en doelen te bereiken. In moeilijke periodes kan tijgeroog kracht, moed en vertrouwen geven en helpen met interne conflicten, dilemma’s, twijfel en besluiteloosheid.


Rust, pijnstillend, overprikkeldheid van het zenuwstelsel en gaat hyperventilatie tegen. Positieve invloed op ademnood, verkoudheid, stoelgang, spieren, rug, maag/lever/darm, motoriek, heupen, knieen en enkels, astma, ogen en oren, keel, geslachtsorganen en ontkrampt bij spanningen. Persoonlijkheidsstoornissen en depressies verlichten. Angsten en fobieen, hepatitis, levercirrose.

 

Tourmalijn

Aardend, beschermend en reinigend. Bescherming tegen negatieve energie en straling. Werkt als een soort van schild, helpt negatieve energie afvoeren en zet negatieve energie om in positieve energie. Brengt hierdoor balans. Toermalijn helpt in je kracht staan en een ontspannen en zelfverzekerde houding aan te nemen.


Positieve werking op het immuunsysteem, de rug, de spieren, het zenuwstelsel. Pijnklachten verminderen en beschermen tegen toxinen en vervuiling.

 

Unakiet

Unakiet staat voor inzicht en transformatie, bevrijding en je als herboren voelen. Unakiet biedt inzicht in knelpunten en de bijbehorende oorzaak vanuit het verleden. Helpt op milde wijze belemmerende emoties te uiten om blokkades op te heffen en werkt daarmee transformerend en stimuleert positieve gedachten. Unakiet is een helper om in beweging te komen, weer wilskracht te ervaren en dromen achterna te gaan.


Fysiek is unakiet een goede steen die je kan helpen bij het herstel na ziekte, om voedingsstoffen beter op te nemen, eetlust te bevorderen en energie te geven. Helpt goed bij uitputting door burn-out en bij menstruatie- en vruchtbaarheidsproblemen en bevordert een gezonde zwangerschap. Zorgt voor een betere bloedsomloop en minder snel koude handen en voeten.

 

Wood lace stone (versteend hout)

Wood lace stone werkt aardend, beschermend, ontspannend en de steen stabiliseert. Hij beschermt tegen allerlei negatieve invloeden, schermt af en helpt je je veilig en op je plek te voelen en helpt tijdens het reizen of bij heimwee. Wood lace stone stimuleert weerbaarheid, werkt kalmerend, maakt geduldig en beschermt tegen overprikkeling.

 

Fysiek heeft versteend hout een positieve werking op het skelet, de botten, de rug, ADHD en hyperactiviteit.

 

Zonnesteen

Stemmingsverbeterend en stimuleert levensvreugde, optimisme, daadkracht, eigenwaarde, zelfvertrouwen, een goed humeur en een positieve instelling en kijk op het leven. Seizoensgebonden depressie.


Stimuleert zelfgenezend vermogen van het lichaam en heeft positieve invloed op chronische keelpijn, maagzweren en reuma.